Frequently Asked Questions (FAQ)
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur deze naar referendumhgs@gmail.com
- Maar Amsterdam is toch best groen?
Wij zijn dol op Amsterdam, maar groen kunnen we onze stad niet (meer) noemen. Het groen in Amsterdam staat al decennialang onder druk. Groen blijkt telkens weer het onderspit te delven wanneer bouwgrond wordt verdeeld. De stad raakt daardoor steeds meer versteend. Amsterdam is een van de minst groene gemeenten van Nederland. Onze stad staat op plek 383 - van 388 gemeenten! Sinds 2003 zijn er 580 voelbalvelden aan groen verdwenen. Dat is een afname van 13%.
De wethouder zegt in Het Parool dat er geen stad is die het groen zo goed beschermd als Amsterdam. Maar de Green Capital Award -een prijs voor goed groenbeleid- heeft Amsterdam nog nooit gewonnen.
- Zijn jullie tegen de Hoofdgroenstructuur?
Beslist niet. We zijn een groot voorstander van de bescherming van ons groen en dus ook van de Hoofdgroenstructuur. We zijn het echter op punten niet eens met de plannen in het nieuwe beleidskader. Via het referendum kun je aangeven of je ook tegen het nieuwe beleidskader bent.
- Het is toch juist goed dat de gemeente veel huizen wil bouwen?
Zeker. Er wonen meer mensen in Amsterdam en daarvoor zijn meer huizen nodig. Maar ook meer groen. Meer mensen, meer groen. Logisch toch? Helaas is er steeds minder groen in Amsterdam te vinden. Reden waarom wij het referendum hebben aangevraagd. Nu kunnen alle Amsterdammers laten weten hoe belangrijk zij groen in hun leven vinden.
- Amsterdam zegt dat er juist méér groen in de stad is gekomen. Hoe zit dat dan?
Dat komt omdat Amsterdam een trucje toepast. Bestaand groen als plantsoenen en bermen en zelfs kunstgras worden nu meegeteld, net als water. Zo lijkt het op papier alsof er 880.000 m2 (88 hectare) groen bijkomt met het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur. Maar als je het ‘sjoemelgroen’ eraf haalt kom je op heel andere cijfers uit. In feite neemt de hoeveelheid publiek groen per inwoner juist af. Tussen 2018 en 2023 is in Amsterdam 159 hectare aan publiek groen verdwenen. Dat is een daling van bijna 2%. Het aantal inwoners nam in dezelfde periode met 7,5% toe.
Deze analyse is gemaakt door John Zondag.