Meer dan een Beleidskader, en meer dan ecologie
Aspect
Dit referendum gaat over het Beleidskader Hoofdgroenstructuur. Het lijkt vooral te gaan over het ecologische belang van voldoende groen in de stad. Dat belang is evident, maar er is meer aan de hand. Ook als je anders denkt over het ecologische belang is er reden om kritisch te zijn over dit Beleidskader Hoofdgroenstructuur.
WAAR GAAT HET OM?
Eind vorig jaar zijn de nieuwe plannen voor de HoofdGroenStructuur gepresenteerd. Het college geeft aan dat de plannen een verbetering zijn, omdat de hoeveelheid beschermd groen wordt uitgebreid. Daar denken veel mensen in de stad anders over. Na een overweldigend aantal ingediende zienswijzen en een op het laatste moment georganiseerde inspraakavond bleven een flink aantal zorgen bestaan. Vooral de op het laatste moment en na participatiemogelijkheden binnen de HoofdGroenStructuur opgenomen flexibiliseringen stuitten op verzet. In de hoop deze zorgen alsnog onder de aandacht te brengen is besloten een referendum te organiseren.
WAAROM IS HET BELANGRIJK?
Natuur in de stad is heel belangrijk, dat weten we eigenlijk allemaal best. Het blijkt dat dat belang toch erg vaak het onderspit delft. Wie dat erg vindt hoeft niet overtuigd te worden. Voor wie al die andere belangen ook belangrijk vindt: er is meer aan de hand dan alleen een ecologisch verhaal.
Amsterdam groeit, en niet zo’n beetje ook. Er zijn nu 458.400 woningen in de stad. Er komen er 5.000-7.000 per jaar bij. De gemeente wil er minimaal 150.000 woningen bijbouwen (of meer?). Daar horen echter ook maatschappelijke voorzieningen bij, extra infrastructuur, extra parkeerplekken extra energievoorzieningen en… extra openbaar groen. Voor al die voorzieningen is óók grond nodig. Die blijkt er onvoldoende te zijn, met als gevolg dat ons wordt wijsgemaakt dat windmolens ook in de HoofdGroenStructuurkunnen komen te staan of dat bijvoorbeeld extra openbaar groen vooral een ‘kwalitatieve opgave’ zou zijn (dat betekent in gewoon Nederlands dat je er geen extra grond voor hoeft te reserveren).
Dat is belangrijk omdat je grond maar één keer kunt uitgeven. Als je nu verkeerde keuzes maakt, dan lijkt het leuk omdat je zoveel woningen bouwt, maar dan haal je je in de toekomst een heleboel problemen op de hals. Het is ook vreemd omdat de gemeente zelf met onderzoek heeft aangetoond dat de druk op de stadsparken enorm is toegenomen. Als er straks 200.000 woningen bijkomen, dan moet er dus 50% meer aan stadsparken erbij komen. Hetzelfde geldt voor alle andere vormen van ‘openbaar groen’.
In het Beleidskader Hoofdgroenstructuur staat vaker dat er meer woningen moeten worden gebouwd dan dat er openbaar groen moet worden bijgemaakt. Voor de fijnproevers: er staat "dat de behoefte aan groen een 'kwalitatieve opgave' is". Er wordt gedaan alsof het beschermen van het bestaande groen volstaat om al die extra huizen te bouwen. Bij het bouwen van nieuwe huizen is er de afgelopen jaren flink met de groennorm gesjoemeld. Uit het Beleidskader Hoofdgroenstructuur blijkt niet dat men daar iets aan wil doen: integendeel. In het Beleidskader wordt op allerlei plekken een voorbehoud gemaakt, waardoor er toch gebouwd zou kunnen worden in de Hoofdgroenstructuur.
Documenten
Terug & verder bladeren:
tinyurl:
link
views: 438
Voorstellen
Achtergrond
- Wat is er aan de hand?
- Delft natuur altijd het onderspit?
- Gemeentelijke groenvisie: belangrijke aanknopingspunten
- Groennorm wordt niet gehaald
- Rigoureus vergroenen of rigoureus meetellen?
- Rekenkamer: doelstellingen ontbreken
- Sjoemelgroen
- Vele amendementen afgewezen door coalitie
- Gemeentelijk referendum: kans voor bestuurlijke vernieuwing
- Meer dan een Beleidskader, en meer dan ecologie
Gerelateerd nieuws
- 10-07: Amsterdammers hebben referendum best begrepen
- 10-07: Na het referendum nu een burgerberaad over de hoofdgroenstructuur: "Kostbaar instrument"
- 04-07: Opinie: ‘Amsterdam, zet een kostbaar en tijdrovend burgerberaad niet onnodig in’
- 02-07: Coalitie maakt slalom naar Burgerberaad
- 02-07: Behoud de Hoofdgroenstructuur in de Lutkemeer!
- 28-06: D66 luistert naar Amsterdam, stemt ook “nee” en wil Burgerberaad
- 27-06: Brief aan gemeenteraad
- 02-06: Team achter referendum: Wethouder werkt referendum actief tegen
- 16-05: Beschermheer Nico Jansen
- 15-05: Casus: Erotisch centrum
- 26-01: Veel animo in Amsterdam om te zorgen voor het groen in de buurt
- 04-06: What happens if you cut down all of a city's trees? - Stefan Al
- 04-06: 7 principles for building better cities | Peter Calthorpe
- 21-03: Coalitie telt plastic sportvelden mee als groen
- 25-01: Referendum over groenplannen wethouder Van Dantzig weer stap dichterbij