Groennorm wordt niet gehaald

Aspect

Amsterdam heeft sinds 2018 een Groennorm. Deze is gemaakt om te voorkomen dat er wél heel veel woningen worden gebouwd, maar dat het daarbij óók benodigde openbaar groen zou worden 'vergeten'. Toch sjoemelt de gemeente met haar eigen groennorm. Wil je weten hoe dat kan?

Toen Amsterdam besloot om fors te gaan verdichten (Koers 2025) is óók besloten om een "Referentienorm voor Maatschappelijke Voorzieningen en Groen" te maken. In deze Referentienorm is een Groennorm vastgelegd. De norm is niet overal gelijk: in het centrum is hij lager dan in een buitenwijk. Gemiddeld moet er 22 vierkante meter openbaar groen per woning worden gemaakt. Dit wordt in de meeste nieuwbouwwijken niet gehaald. Doordat in de meeste nieuwbouwprojecten onvoldoende openbaar groen wordt ingepland, daalt het aantal vierkante meters openbaar groen per inwoner al geruime tijd.

Bij de ruimtelijke inrichting van nieuwe wijken is er onvoldoende tegendruk van de gemeente. Projectontwikkelaars willen graag het maximaal aantal woningen realiseren. Gebleken is dat de gemeente het publieke belang van groen onvoldoende meeweegt bij de planvorming.  

Waar gaat het mis?

Het gaat mis op een aantal momenten:

  1. Ambtenaren 'ontwijken' de groennorm door rekenkundige staatjes te maken waarin het lijkt alsof het voldoet (in de volksmond inmiddels bekend als 'sjoemelgroen')
  2. Daarbij wordt vooral verwezen naar groene daken, groen gevels en (private!) binnenterreinen, terwijl de norm toch echt moet gaan over Openbaar Groen. Het is opvallend dat je kennelijk moet uitleggen dat Openbaar Groen per definitie niet op privaat terrein kan liggen.
  3. Ambtenaren, politici, ontwikkelaars, maar vooral ook architecten en stedenbouwkundigen werken er volop aan mee om het zo voor te spiegelen alsof 'collectieve' tuinen door mogen gaan voor openbaar groen. 
  4. Er is in het algemeen een trend om zo veel mogelijk grond uitgeefbaar te maken. dat heeft ook heel veel te maken met de begroting van de gemeente. Erfpachtinkomsten zijn hard nodig. Dit verklaart waarom er dus wordt bezuinigd op openbare ruimte. En hé, dat gaat niet alleen over ecologie maar ook over pleinen en vooral stadsparken waar je kunt barbecueën, voetballen, gitaarspelen, fietsen en je auto parkeren. 
  5. De gemeenteraad staat keer op keer langs de zijlijn, kijkt ernaar, wordt gewaarschuwd door burgers, weet dat er gesjoemeld wordt, maar kijkt de andere kant op. 

Hoe werkt de groennorm eigenlijk?

Het is eigenlijk verbluffend simpel. Voor iedere woning is een bepaalde hoeveelheid openbaar groen vereist:

Voor de afstand wordt 10 minuten lopen naar verblijfsfgroen en 15 minuten fietsen naar een buitengebied als norm gehanteerd (groenvisie 2020-2050). Dit wordt niet gehaald voor een grote groep bewoners.

 

Bron: Rapport Rekenkamer: https://localfocuswidgets.net/61375a1b88ea0

Documenten

Terug & verder bladeren:

tinyurl: link
views: 386

Voorstellen

Achtergrond

Gerelateerd nieuws