Groen wint!

De voorlopige uitslag van het referendum is bekend: Amsterdam toont zijn groene hart en heeft in meerderheid gekozen ‘voor’ de plannen van de initiatiefnemers.

Bron: Dataset gemeente Amsterdam

En dat is maar goed ook. Amsterdam is al een van de meest versteende steden van Nederland. Terwijl de coalitie van D66/GL/PvdA het in haar plannen op papier steeds heeft over het 'rigoureus vergroenen' van de stad, leidt het daadwerkelijke beleid nodeloos tot meer verstening. De hoeveelheid groen is de laatste tijd met 2 % afgenomen, terwijl de bevolking met ruim 7 % is toegenomen. Per inwoner neemt de hoeveelheid groen fors af. 

Binnenkort komt de definitieve uitslag van het referendum. Daarna gaat de gemeenteraad zich over die uitslag buigen. Hopelijk is dit referendum een duidelijk signaal van de Amsterdammers dat er ook daadwerkelijk vergroend moet worden en woonkwaliteit beter moet worden verankerd in het beleid. 

En bij deze een felicitatie aan al die mensen die de moeite hebben genomen zich te verdiepen. Al die mensen die hebben gestemd!

Wil je op de hoogte blijven? Laat dan je e-mail adres achter.

Op 6 juni konden Amsterdammers hun stem uitbrengen over de aanpassingen aan het beleidskader Hoofdgroenstructuur.   

Waar draaide het om?

Er wonen steeds meer mensen in Amsterdam. Daarvoor zijn huizen nodig, winkels, scholen en kantoren. Maar steen alleen is niet genoeg. Amsterdammers hebben ook groen nodig. Groen is extreem belangrijk voor het welzijn van mens en dier. Hier lees je precies waarom.
Amsterdam vindt dit ook en heeft daarom in 2011 de Hoofdgroenstructuur (HGS) in het leven geroepen. Hierin staat beschreven wat er allemaal wel en niet kan in de belangrijke groengebieden van Amsterdam.

Nieuwe plannen beschermen ons groen niet écht

Eind 2022 presenteerde het College van B&W de nieuwe plannen voor de Hoofdgroenstructuur. Deze nieuwe plannen dreigen Amsterdam verder te verstenen. Want alle mooie woorden ten spijt: het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur is -door allerlei uitzonderingsmogelijkheden- geen verbetering vergeleken met de huidig bescherming van het groen. Maar met een aantal aanpassingen kan het dat wél worden. Op vrij korte termijn.

De plannen van Amsterdam

Amsterdam stelt met de veranderingen toekomstig en bestaand groen in de stad beter te beschermen en versterken. Maar dat klopt niet. Er zijn 3 goede redenen om tegen deze veranderingen te stemmen:

 1. Amsterdam beschermt het groen niet écht
  De normen in de nieuwe Hoofdgroenstructuur zijn niet meer dan dat. Alle afspraken rondom de minimale hoeveelheid groen per woning kunnen gemakkelijk terzijde worden geschoven wanneer de gemeente meent een betere bestemming voor de grond te vinden. Amsterdam beschermt het groen dus niet écht. 
   
 2. De groennorm is geen wet
  Als gezegd hoeft Amsterdam zich niet te houden aan de afspraken die in het nieuwe beleidskader staan. De plannen zijn daardoor te ruim en te vaag en bieden te weinig garantie voor ons groen. Met een groenverordening kunnen de afspraken wél worden vastgelegd. En wordt er niet langer groen afgeknabbeld – van wat al een minimum ís.
   
 3. Amsterdam reserveert geen groen voor toekomstige wijken
  Ook nieuwe en toekomstige wijken moeten voldoende groen bevatten. Maar de groennorm wordt in nieuwbouwwijken vaak niet gehaald. Bewoners van Zuidas-Zuid, het NDSM-terrein, Laan van Spartaan en Haveneiland-Noord kunnen nauwelijks hun hond uitlaten en ook voor spelende kinderen is er geen plek. Hier delft groen het onderspit.

Sjoemelgroen (*)

De hoeveelheid openbaar groen is in Amsterdam de afgelopen 5 jaar met bijna 2% gedaald (qua oppervlak vergelijkbaar met 80 voetbalvelden). Amsterdam ziet het anders: volgens de gemeente is er juist méér beschermd groen gekomen. Het heeft alles te maken met de rekenmethode van Amsterdam. Groene daken en groene gevels worden meegerekend, net als kunstgrasvelden, binnentuinen, weilanden, wandel- en fietspaden en zelfs water. Deze sjoemelmethode krikt de cijfers op, maar als bewoner heb je er niks aan. Kinderen kunnen niet spelen in groene gevels, binnentuinen en weilanden zijn niet openbaar, op kunstgrasvelden leven geen insecten en water en fietspaden zijn helemaal niet groen. 

Heb je na het lezen nog vragen? Lees de lijst met veelgestelde vragen.

 
 
* 'sjoemelgroen' is bedacht door John Zondag. Wil je je meer verdiepen in de achterliggende gegevens? Klik hier.
 
Feedback

Heb je hier gevonden wat je zocht? Laat het ons weten.

Evenementen

Blijf op de hoogte

Wilt u uw e-mail hier invoeren?
Wilt u uw postcode hier invoeren?