Wat is er aan de hand?

Aspect

Er is in Amsterdam geen tekort aan ambitieus beleid, ontwerptalent, goede bedoelingen; waar het aan schort is deugdelijke toetsingskaders om een en ander te borgen. We zien dat in de stad het groen onder druk staat en het onderspit delft. In het Beleidskader zoals het er nu ligt lijkt het ‘flexibeler omgaan met regels’ tot beleid te worden gemaakt.

Er is dus geen behoefte aan ‘flexibeler omgaan met regels’ maar juist aan het aanscherpen ervan. In het Beleidskader zoals het er nu ligt lijkt het ‘flexibeler omgaan met regels’ tot beleid te worden gemaakt. Simpel samengevat: alle zinsneden in de trant van : “deze regel is strikt, tenzij” doen vermoeden dat er vooral gestreefd wordt naar het vermijden van belemmeringen voor het bouwen.

De gemeente Amsterdam heeft meerdere visiedocumenten en beleidsplannen die iets zeggen over het groen. Aan omschreven intenties en vergezichten is geen gebrek. Een samenhangende concrete visie met heldere eisen en randvoorwaarden mist echter. In de Groenvisie 2020-2050 worden de idealen geschetst: alle oppervlak wordt groen tenzij er een andere noodzakelijke functie nodig is.

De Omgevingsvisie stelt het bouwen van woningen centraal en noemt groen als voorwaarde voor verdere verdichting bij het tegenlijkertijd handhaven van een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.

Nadat het Beleidskader de inspraak was gepasseerd is er echter flexibilisering en ruimte om vrijer te interpreteren ingebracht. Deze flexibilisering betekent een aanmerkelijke verslechtering van de bescherming van de Hoofdgroenstructuur. 

Budgettaire problemen

In het rapport van de Rekenkamer worden budgettaire- en organisatorische problemenbeschreven die betrekking hebben op het groenbeleid (hoofdstuk 7). Zowel in het beheer als bij het begeleiden van bouwplannen. Uit diverse voorbeelden blijkt dat mede hierdoor het groenbeleid op papier iets anders is dan de praktijk die bewoners op straat ervaren. De Rekenkamer beschrijft meerdere voorbeelden waar dat is misgegaan.

"In algemene zin was een rode draad in onze gesprekken met ambtenaren dat gesignaleerd werd dat de Amsterdamse ambities leiden tot een toename van het areaal groen in de stad, maar dat deze toename niet gevolgd wordt met een verhoging van de budgetten voor beheer en onderhoud." (blz. 164)

Na het opheffen van de stadsdelen werden de budgettaire problemen groter:

"De betrokken directies bevestigen in de feitelijke reactie deze gang van zaken en verduidelijken dat stadsdelen vaak incidentele middelen toevoegden aan het reguliere budget. Na de centralisatie waren echter alleen de structurele middelen van het reguliere budget nog beschikbaar. Daarom waren de stadsdelen, als zij in het verleden ook incidentele middelen hadden ingezet, genoodzaakt aanpassingen te doen in het kwaliteitsniveau." (blz. 164)
Bron: feitelijke reactie ambtelijke organisatie, 23 augustus 2021.

Organisatorische problemen

"Vanuit de stadsdelen werd aangegeven dat het niet altijd duidelijk was of en hoe bepaalde taken na de reorganisatie werden opgepakt. Hoewel de indruk daarbij is dat het inmiddels beter loopt, werd aangegeven dat processen, mogelijk als gevolg van capaciteitsproblemen, soms nog stroef verlopen. Naast deze ervaringen van de stadsdelen, werd ook meer in algemene zin de aandacht gevestigd op het grote aantal medewerkers binnen de ambtelijke organisatie dat zich met groen bezighoudt. Ook in de nieuwe organisatiestructuur bestaat de indruk dat lang niet iedereen van elkaar weet waar ze mee bezig zijn en speelt er een zekere 'reorganisatiemoeheid'. Op dit moment zou er geen sprake zijn van een dusdanig overzicht waarin volkomen helder is wat er allemaal binnen de gemeente gebeurt op het gebied van groen" (blz. 166)

Belang van groen delft soms het onderspit

"Een ander knelpunt dat veel genoemd werd, is dat aandacht voor groen niet vanzelfsprekend is. Vaak werden dan ruimtelijke ontwikkelingen genoemd. Wél werd daarbij veelal opgemerkt dat er in de afgelopen jaren een kentering zichtbaar is: groen krijgt daardoor vaker de aandacht die het volgens de door ons gesproken ambtenaren verdient. Maar het blijft toch in hun ogen te vaak voorkomen dat het belang van groen strijdig is met andere belangen en dan het onderspit delft." (blz. 166)

"Bij ruimtelijke ontwikkelingen spelen vaak verschillende belangen die in een beperkte ruimte en met een beperkt budget moeten worden gerealiseerd. Hoewel het belang van groen wel beter in beeld is, betekent dit nog niet dat bij de afweging tussen verschillende belangen het groen de aandacht krijgt die volgens onze gesprekspartners wenselijk is. Per ontwikkeling of project wordt deze afweging gemaakt en de uitkomsten verschillen dan ook telkens." (blz. 167)

Documenten

Terug & verder bladeren:

tinyurl: link
views: 134